facebook

youtube

 


General ShermanIn 2007 zijn we begonnen met het opkweken van Sequoia bomen. Een half jaar leven tussen de Redwoods op de campus van de Berkeley universiteit had mijn leven verandert. Excursies met mijn broer naar de verschillende Redwood groves in California maakten indruk, wij moesten later ook zo'n bos hebben!

RedWoodFarms werd opgericht om deze bossen aan te planten en te beheren. Al snel bleek dat de interesse voor Sequoia bomen in Europa zo groot was dat we ieder jaar al onze met zorg van zaad opgekweekte boompjes konden verkopen.

Om de wens van een eigen Redwood bos toch in vervulling te laten gaan hebben we in 2012 substantieel meer bomen opgekweekt dan de jaren ervoor!


De afgelopen jaren hebben we contact gezocht met het California Department of Forestry Protection om uit hun zaadbank te putten voor onze eigen opkweek. Na een eerste test betrekken tot op heden onze zaden van hun. De primaire taak van deze organisatie is het behouden van de zaadbank en het stimuleren van nieuwe aanplant van inheemse boomsoorten. Dit past naadloos in het plaatje van RedWoodFarms.


Van het begin af aan hebben we onze bomen opgekweekt vanuit zaad. wij willen de wereld namelijk graag voorzien van unieke Sequoia bomen! Tijdens het opkweken gebruiken we ook geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Snoeien is bij ons ook uit den boze.  Deze visie levert stuk voor stuk unieke bomen op. Door deze werkwijze is de uitval groter, maar dat is de natuur! De groei van de bomen is ook langzamer dit resulteerd in mooie volle bomen. 


 Sequoia bomen in de volle grond opkweken in de volle grond is wel mogelijk, echter Sequoia bomen kunnen slecht tegen verplanten, indien de boom toch aanslaat is er vaak een aantal jaar nodig voor dat de boom zich weer heeft hersteld. Tot die tijd wordt een gedeelte van de naalden dor en valt uit. De groei staat tijdens deze periode ook stil. Al met al hebben we daarom besloten om voor de verkoop van Sequoia en Redwood bomen over te gaan op container teelt met PlantInBags.


In 2012 hebben we een kas gebouwd zodat we onze Sequoia bomen kunnen  laten overwinteren.  Al onze container bomen in de volle grond zetten voor de winter bleek ook te tijdrovend.  2013 was het eerste jaar dat we een aantal grote Redwoods over hielden op het najaar.   Uit tests op de kwekerij is gebleken dat bij een hoogte van 2 meter de Redwood alle in Nederland voorkomende weersomstandigheden de baas kan. Het is de bedoeling enkele RedWoods in voorjaar 2014 aan te planten en voor altijd te laten staan. Met het doel de komende jaren een groter perceel aan te planten waar we na 30 jaar selectief bomen kunnen rooien voor de verwerking naar constructie hout met unieke eigenschappen.